Nu har vi kört med nya Dreame A1 i en vecka och vi har lärt oss en hel del om varandra. Spontana listan över med saker man behöver ha koll på:

1. Den är känslig för lutningar och gropar i gräsmattan

Vår gräsmatta är väldigt platt som tur är. Men på vissa håll är det trots allt lite lutning som roboten behöver klara av. Vissa delar av gräsmattan används inte så mycket och ligger lite avskiljt. Där finns ett par gropar som bildats. Inga djupa stora gropar, men små områden där gräset inte kommit igång. Dels tar "hakan" i marken ganska lätt och dels så känns det som att bakhjulen ganska lätt "slirar". Bakhjulen kan tappa fästet även på platt mark när den ska vända runt. Om det beror på dåliga däck, att roboten är lätt, mossa på marken är svårt att svara på. Men det är ett faktum att den är ganska känslig för nivåskillnader. Så det behöver man ha koll på innan man köper denna.

2. Har inte fått kläm på schemat ännu

När roboten satte upp sitt eget förslag på schema ville den klippa varannan dag mellan 08.00-14.30. Det skulle alltså räcka för hela vår trädgård på två zoner och totalt 960m2. Det hann den inte. Dock så upplevde jag att den ändå gjorde klart sitt pass, även om det blev försenat. Jag ville att den skulle börja senare på dagen för att slippa den värsta daggen, och satte 09.00-17.30 istället. Men då åker den till laddaren och stannar sedan där när passet är klart. Den går inte över tiden längre alltså. Eftersom att den vrider åkriktingen med 5° mellan varje klippning kommer klipptiden variera. Vissa riktningar kommer vara mer optimala med andra som skapar fler vändningar. Det kanske hade varit bättre att kunna sätta en starttid och låtit den gå tills den är klar.

Bra saker med Dreame A1

Det är väl det negativa som jag upplevt hittills. Och båda sakerna skulle kunna förbättras med ny mjukvara, vi får se hur det blir framöver. Oavsett inte mycket negativt, förutom den första som spelar stor roll för den med lite kuperad gräsmatta. Egenskaperna jag gillar allra mest med den hittills:

1. Dreame A1 behöver ingen Wifi för att rulla

I sin dagliga drift behöver inte roboten nå Wifi för att sköta gräsmattan. Vilket är himla skönt då jag var rädd att behöva dra ut en antenn för detta. För att uppdatera mjukvaran får jag lösa det temporärt, via mobilen eller så tänker jag. För att göra inställningar för klipphöjd, starta/pausa klippning manuellt osv kopplar man upp sig med bluetooth direkt till klipparen.

2. Väjer för leksaker, studsmatta, buskar och träd

Under gräsklippningen väjer roboten för bollar, benen till studsmattan (vi har den nedgrävd, så bara de vertikala delarna av benen syns), alla buskar och träd. Den körde dock in i ett minifotbollsmål så det debunkade min misstanke om att den var för känslig. Som tur var stoppade den innan den hade lyckats trassla in sig i nätet. Vi får se om den uppfattar kläder, skor och annat som kommer ligga här och där på gräsmattan efter barnen i sommar.

3. Hörs knappt

Jämfört med vår gamla Worx eller grannens Husqvarna så är Dreame A1 väldigt tyst. Den är väldigt tysgående vilket är väldigt skönt.

4. Låter dig jobba i trädgården i fred

Alla som har en studsande gräsklipparrobot vet att den inte alls går på random. Är man ute och jobbar i trädgården tar sig roboten dit DIREKT som en magnet. Dreame A1 kör metodiskt rad efter rad och man behöver inte vara rädd för att den helt plötsligt kommer tillbaka beredd att klippa hälsenorna på dig.