Äntligen var det dags att ställa ut laddstationen och gräsklipparen på sin temporära plats. Nu i början vill jag ha full koll på maskinen. Så den får stå precis nedanför altanen. Vi kommer även gräva en del kring uppfarten och gräsmattan, så vi kommer oavsett behöva flytta runt stationen ett par gånger.

Borsten rengör LIDAR-sensorn vid dockning.

Sex markskruv håller laddplattan på plats och roboten har inga problem att backa ut, rotera runt för att orientera sig och sedan parkera igen. Det sitter reflexer på laddstationen som jag gissar hjälper LIDAR-sensorn att hitta den enklare. För att mata in trädgården som en karta öppnar man appen och följer instruktionerna. Allt fungerade väldigt enkelt och utan att bugga en enda gång. Kändes väldigt tryggt nu när allt ska sättas på prov.

Det första man behöver göra är att skapa en zon som täcker din trädgård. Vi har dessutom en extra gräsmatta på andra sidan vår infart, den lägger man till som en extra zon senare.

Appen förvandlas till en joystick och man markerar ut startpunkten. Sedan styr man helt enkelt bara runt gräsklipparen i kanten av gräsmattan. Jag tror att jag fegade och gick inte så långt ut mot kanten som man egentligen kan göra. Men som första test kändes det bäst att börja så här och justera senare. Man kommer se rätt snabbt hur långt ut mot kanterna den klipper, hur den hanterar hörn, ojämnheter i marken osv.

Markera zon med Dreame A1

Markera ut en zon med Dreame A1.

Det tog kanske 60 minuter att vandra runt i trädgården som visade sig vara ca 960m2. Kändes som att köra en radiostyrd bil, om än lite långsammare. När man är tillbaka på startpunkten markerar man i appen att man vill stänga zonen, och man är klar. Kartan ser väldigt korrekt ut och det verkar som att roboten ritat upp den på pricken som det ser ut i verkligheten. För att lägga till den andra zonen väljer man att redigera kartan och lägga till en zon. Sedan kör man bara bort dit man vill att startpunkten ska vara, upprepar rundvandringen och markerar igen när man är tillbaka vid start för att stänga zonen.

Efter detta lade jag även till en överfart som roboten kan köra mellan zonerna, samt flera områden där jag inte vill att den ska klippa just nu. På några ställen har vi sått gräs, vi har ett fotbollsmål mitt på gräsmattan och ett par ställen där vilda blommor just nu blommar. Dessa platser vill jag skydda några veckor. För att lägga till överfarter och förbjudna zoner gör man precis som innan - man styr roboten till start, vandrar runt och sedan stänger man zonen när man är tillbaka. Väldigt enkelt och pedagogiskt.

När kartan är helt klar skapar roboten ett schema som jag antar ska räcka för att hålla gräsmattan fint klippt. Den vill köra på måndagar, onsdagar och fredagar mellan kl. 8-14.30. Återstår att se om detta räcker. Känns som att det ligger lite underkant. Jag kommer justera den att börja någon timme senare för att slippa den värsta morgondaggen. Blött gräs klibbar fast överallt.

Som första test fick den åka tillbaka till laddstationen utan hjälp. Det klarade den inte. Jag gav kommandot när den stod kloss an en förbjuden zon, och den hade problem med att ta sig vidare. Jag styrde ut den manuellt i tillåtet område, och sedan hittade den tillbaka till laddstationen själv.

Batteriet var nere på knappt 50 % vid detta laget, jag hade inte laddat den alls ännu. Men jag lät den ändå dra igång med gräsklippningen. Det är ju det mest spännande av allt! Den backar ur laddstationen och åker iväg en liten bit och börjar sedan klippa metodiskt rad efter rad. Så himla sjukt att det verkar fungera. Eftersom att gräsmattan har vuxit väldigt ojämnt så satte jag klipphöjden på 5 cm för att sänka successivt framöver. Den är mycket mer effektiv än vår gamla robot som bara studsade runt i trädgården.

Den hann klippa drygt 10% av gräsmattan innan den ville ladda. Batteriet stod då på 15%, jag ska se om man kan justera ned detta till 10% åtminstone. Känns lite väl safe att hitta hem på 15%.

Det var intressant att testa hur den navigerar runt hinder. Förutom att den väjer för stora saker som lekstugan, altanen mm så testade jag att slänga lite bollar framför. Hittills har den inte krockat med något alls vad jag kunnat se. Bådar väldigt gott då vi har två barn som är mer eller mindre noga med att hålla gräsmattan fri från leksaker.

Efter att ha laddat upp sig till 100% och kört slut på sig igen har den nu hunnit klippa 35%, ca 340m2. Grovt räknat kör den alltså 250m2 på en laddning. Har inte hunnit klocka hur lång tid själva laddningen tar ännu, återkommer om det.

Förra inlägget med unboxing hittar du här.